spring naar de inhoud
actie icon

Actie!

Gratis logo i.c.m. nieuwe website

logo mobile
nieuws icon
« Terug

10 "skills" van een goede website

door Henrik Moses | 17-6-2015

Hardskills en softskills: een verzameling van specifieke vaardigheden waar een persoon over beschikt. Ze worden vaak in het bedrijfsleven gebruikt om te beoordelen of een iemand geschikt is voor een bepaalde functie.
Deze termen laten zich echter ook prima lenen voor websites. Net als in het bedrijfsleven zijn hard- en softskills bepalend voor het goed- of afkeuren van een website door de bezoeker.

Een website bevat "harde" elementen zoals HTML (de code achter elke pagina) die in combinatie met andere programmeertalen de structuur en de werking van de website bepaalt. Er is ook een ander aspect dat te maken heeft met de gebruikersbeleving, de zogenaamde UX (User Experience). Dit zijn de zachte eigenschappen van de website.

Bovenstaande skill sets zijn de fundamenten van een goede en succesvolle websites, en ze verdienen dan ook evenveel aandacht. Waarom dit zo belangrijk is? Er zijn op dit moment bijna 1 miljard websites online. Met zó veel keuze is het niet meer dan logisch dat je zorgt dat het totale plaatje klopt. Doe je dat niet, dan raak je bezoekers kwijt. Zo simpel is dat.

 

Welke skills moet een website hebben?

Hier zijn 10 belangrijkste eigenschappen waar elke goede website over zou moeten beschikken:

Hardskills

Softskills

 

Veilig

Veiligheid van de gegevens van je bezoeker moet ten aller tijden gewaarborgd blijven. Doorlinken naar verdachte websites, (ver)stoppen van schadelijke scripts en advertenties in de pagina of doorverkopen van gegevens kunnen het vertrouwen van je bezoeker, en daarmee jouw reputatie, voorgoed schaden.

 

Storingsvrij

Niets is vervelender voor een bezoeker dan klikken op een link om vervolgens een foutmelding te zien. Of nog erger, als de link helemaal niets doet. Niet werkende of dode links, verkeerde doorverwijzingen en vage meldingen kunnen de bezoekers wegjagen. Zorg dus dat alles goed functioneert (op alle browsers) en geef waar nodig duidelijk aan wat er gebeurd is en wat de gebruiker moet doen.

niet gevonden goed
aangepaste 404 error

 

Vindbaar

Deze spreekt voor zich. Hoe geweldig jouw website ook is, als hij niet gevonden kan worden dan heb je er weinig aan. Een goede SEO strategie is daarom onmisbaar.

The best place to hide a body is the second page of Google search results.

 

Snel

Technologie heeft mensen ongeduldig gemaakt. De gemiddelde bezoeker heeft ongeveer 3 seconden nodig om te beslissen of een website de moeite waard is of niet. Ziet hij in die tijd iets dat hem aanspreekt, dan blijft hij nog even "hangen". Zo niet, dan is hij weer weg. Hoe vervelend zou het zijn als je bezoeker jouw website ongezien verlaat omdat het te lang duurt voordat de pagina tevoorschijn komt?

Google heeft een online tool waarmee je de snelheid van je website kunt testen. Doe er je voordeel mee, elke (laad)seconde telt.

 

Mobielvriendelijk

Hier kun je gewoon niet (meer) omheen. De beslissing van Google om vanaf 21 april 2015 mobielvriendelijke websites hoger in de zoekresultaten te plaatsen heeft voor de nodige ophef gezorgd. Voor deze dag was er zelfs een 'hashtag' in het leven geroepen: #Mobilegeddon. Meer over dit onderwerp kun je lezen in dit artikel.

deveign mobielvriendelijk
nieuw label voor mobielvriendelijke websites

 

Duidelijke boodschap

Ken je de afkorting "tl;dr"? Het staat voor "too long; didn't read" en wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een (web)tekst te lang een saai is.
Te veel willen vertellen zonder een duidelijke structuur is verwarrend en vermoeiend voor de lezer. Mensen willen in één oogopslag kunnen zien waar een website over gaat en wat ze eraan hebben. Hou het dus kort en krachtig, en maak langere teksten zo gestructureerd dat ze makkelijk "scanbaar" zijn door zowel bezoekers als zoekmachines.

 

Begrip voor de bezoeker

Het is altijd fijn als je met iemand een gesprek voert waarbij je denkt "kijk, die begrijpt mij!". Hetzelfde geldt voor websites. Een bezoeker die zich begrepen voelt komt weer terug, en zal hij eerder jouw website aanbevelen aan anderen. De beste manier om dit te bereiken is zelf in de schoenen van je bezoeker te gaan staan, het spreekwoordelijke verstand op nul te zetten en eens kritisch naar je website te kijken.

 

Sterk waardevoorstel

Mensen die jouw (of elke andere) website bezoeken zijn geïnteresseerd in maar één ding: zichzelf. Of je nu een product op je site hebt staan, een dienst of babyfilmpjes, de vraag van je bezoekers blijft hetzelfde: "What's in it for me?". Jouw antwoord op deze vraag, en de manier waarop je het presenteert, bepaalt of ze voor jou zullen kiezen. Voor de film liefhebbers onder ons: je moet ze "een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren". Met een sterk waardevoorstel welteverstaan. ;)

 

Actueel

Tijdens een middagje shoppen loop je een kledingzaak binnen, maar je ziet dezelfde collectie die ze twee maanden geleden al hadden. Je kijkt nog even rond en besluit om het later nog een keer te proberen; met hetzelfde resultaat. Daarna nog een keer, en nog een keer. Hoe lang blijf je het proberen voordat je het opgeeft en nooit meer terugkomt?

Iedereen houdt van afwisseling. Altijd maar hetzelfde wordt al gauw saai en alles eromheen komt tot stilstaand. Mensen ondernemen pas actie als ze getriggerd worden. In de winkel of op een website. Een verouderde website met dito inhoud triggert niet(s). Zorg dus dat je website up-to-date blijft, zowel functioneel als inhoudelijk.

 

Professioneel en stijlvol

Laatst hoorde ik iemand zeggen "Jaren 90 heeft gebeld, ze willen hun website terug".  Je zou denken dat het anno 2015 wel mee zou vallen maar dit soort websites bestaan echt nog steeds:

slecht design 1 slecht design 2
webdesign: hoe het niet moet

 

Een goed ontwerp komt professioneel over, communiceert waarde, wekt vertrouwen op en begeleidt de bezoeker naar de volgende stap. Het kenmerkt zich door effectief gebruik van lay-out, witruimte, CTA plaatsing, kleur, lettertype en andere ondersteunende elementen.